Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinto Harri Römpötille dokumenttielokuvakirjasta

Vuoden dokumenttielokuvateko –palkinto 2018 myönnettiin toimittaja Harri Römpötille tämän kirjasta Sanokaa mitä näitte – suomalaiset dokumenttielokuvan tekijät kertovat. Kyseessä on haastattelukirja, johon Römpötti on haastatellut 17 keskeistä dokumenttielokuvantekijää.

Voittajan valinnut Dokumenttikillan hallitus kirjoitti palkintoperusteluissaan näin:
”Dokumenttikillan myöntämä Vuoden dokumenttielokuvateko-palkinto myönnetään tänä vuonna teoksesta, joka esittelee suomalaisia dokumenttielokuvantekijöitä ja suomalaisen dokumenttielokuvan monimuotoisuutta mukaansatempaavasti ja helposti lähestyttävällä tavalla.
Tämä kirja esittelee taustoitusten ja haastattelujen kautta kotimaisia dokumenttielokuvantekijöitä, ja se toimii katsauksena aikaan jolloin suomalainen dokumenttielokuva nousi lopullisesti sille korkealle kansainväliselle tasolle, jolla se tänä päivänä on. Samalla tämä kirja toivoaksemme tuo suomalaisen dokumenttielokuvan ja sen tekijät yhä lähemmäksi myös kotimaista yleisöä.”

Palkinnon Römpötille luovuttivat 27.9. pidetyssä kotimaisen elokuvan palkintojuhlassa G Livelabissa Helsingissä Dokumenttikillan toiminnanjohtaja Tapio Riihimäki ja Dokumenttikillan hallituksen jäsen Einari Paakkanen.

Vuoden dokumenttielokuvateko -palkinto on tunnustuspalkinto, joka myönnetään vuosittain erityisestä teosta dokumenttielokuvan saralla.

Kaikkiaan juhlassa jaettiin seuraavat kymmenen palkintoa: Animaation sankari (Eija Saarinen), Selkäranka -palkinto (Tarja Savolainen ja Jaana Paanetoja), Vuoden dokumenttielokuvateko (Harri Römpötti), Vuoden elokuvanäyttelijä (Matti Onnismaa), Vuoden elokuvaohjaaja (AJ Annila), Vuoden elokuvatuottaja (Teemu Nikki ja Jani Pösö), Vuoden käsikirjoittajakollega (Raija Talvio), Vuoden suunnittelija (Markku Pätilä), Vuoden työtoveri (Juha Niska) ja Reiluin työnantaja (Valofirma), Vuoden Valo (työpari Rauno Ronkainen ja Ville Penttilä) sekä Vuoden kannustavin rahoittaja Elisan Laura Kuulasmaa).

Kotimaisen elokuvan palkintojuhlan palkittuja 2018