Dokumenttikilta ry on dokumenttielokuvantekijöiden järjestö, joka edistää ammattilaisten toimintaedellytyksiä ja dokumenttielokuvataiteen elinvoimaisuutta. Dokumenttikilta tarjoaa yhteisen foorumin alan eri ammattiryhmille. Vuonna 1996 perustetulla valtakunnallisella yhdistyksellä on noin 250 jäsentä, jotka koostuvat ohjaajista, tuottajista ja muista alan ammattilaisista.

Yhdistys toimii kotimaisen dokumenttielokuvan asiantuntijana ja edustajana. Dokumenttikilta tekee edunvalvontatyötä mm. vaikuttajatapaamisten avulla ja kerää yhteen alaa koskevia tilastotietoja.

Dokumenttikillalla on käynnissä ProDok-kampanja, jonka tavoitteena on kotimaisen dokumenttielokuvan vuosittaisen kokonaisrahoituksen nostaminen kolmanneksella sekä dokumenttielokuvan profiilin nosto.

Dokumenttikilta järjestää mm. elokuvanäytöksiä, täydennyskoulutusseminaareja, keskustelutilaisuuksia ja kansainvälistymismatkoja.

Dokumenttikilta on järjestänyt useana vuonna kansainvälistymismatkan Amsterdamin IDFA dokumenttielokuvafestivaalille sekä kerran Kööpenhaminan CPH:DOX-tapahtumaan. Aiempina vuosina Dokumenttikilta on toteuttanut jäsendelegaation kanssa suomalaisia dokumenttielokuvia esitteleviä festivaalimatkoja eri puolille maailmaa, joissa on verkostoiduttu ulkomaisten tekijöiden kanssa.

Dokumenttikilta on järjestänyt toistakymmentä vuotta Doggariklubi-näytöksiä uusista kotimaisista dokumenttielokuvista muutaman kerran vuodessa. Näytösten yhteydessä yleisö pääsee keskustelemaan elokuvan tekijöiden tai elokuvan aiheeseen liittyvien eri alojen asiantuntijavieraiden kanssa. Näytökset ovat avoimia kaikelle yleisölle.

Dokumenttikilta järjestää vuosittain useita seminaareja, joista suurin osa on avoimia myös muille kuin jäsenille. Täydennyskoulutusseminaarien aiheita ovat olleet mm. dokumenttielokuvien muuttuva levitysympäristö, muut kuin perinteiset elokuva-alan rahoituslähteet ja ohjaajan työ dokumenttielokuvassa.

Dokumenttikillalle keskeistä on mm.

  • Vertaistuki ja sillan muodostaminen
  • Lähestyttävyys ja tasa-arvo
  • Dokumenttielokuvataiteen arvon, tunnettuuden ja näkyvyyden puolesta toimiminen
  • Dokumenttielokuva-alan kehittäminen sekä rakenteiden että sisällön osalta

Dokumenttikilta ry:n voimassaolevat säännöt löytyy tästä linkistä.