Suomalaisdokumentit menestyksekkäinä Nordisk Panoramassa

Jonna Kinan elokuva Arr. for a Scene palkittiin Nordisk Panorama -festivaalin parhaana pohjoismaisena lyhytelokuvana. 7 000 euron arvoisen palkinnon jakavaan juryyn kuuluivat Anna Henckel-Donnersmarck Berliinin elokuvajuhlilta, Derek Tan Viddsee-verkkolevityspalvelusta sekä edellisvuonna palkinnon saanut elokuvantekijä Peter Larsson.

Kinan elokuva Arr. for a Scene on dokumentaarinen muotokuva kahdesta foley-taiteilijasta ja heidän työskentelystään yhden elokuvahistorian tunnetuimman kohtauksen parissa (Alfred Hitchcockin Psyko (Psycho, 1960) suihkukohtaus). Juryn perusteluissa mainitaan Kinan elokuvan olevan sitä, mitä lyhytelokuva parhaimmillaan on. Teosta kiitetään siitä, että jokaiseen hetkeen on tehty huolellinen koreografia ja että se hämärtää elokuvan, teatterin ja taiteen rajoja. Voittoisan lyhytelokuvan levityksestä vastaa suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki.

Koska pohjoismaisen lyhyt- ja dokumenttielokuvan parhaimmistoa esittelevä Nordisk Panorama -festivaali kohdisti valokeilansa tänä vuonna erityisesti suomalaiseen elokuvakulttuuriin, tapahtuman avajaiselokuvana nähtiin Selma Vilhusen Hobbyhorse Revolution. Tuottaja Elli Toivoniemi Tuffi Filmsistä oli onnellinen käynnistyksestä, jolla pohjustettiin myös elokuvan teatterielokuvaensi-iltoja Tanskassa ja Ruotsissa. Elokuvan toisen esityksen jälkeen ruotsalaiset keppihevosharrastajat pääsivät tapaamaan elokuvan päätähtiä ja, kuten ensi-illan jälkeen, myös Folkets parkin puistotilaisuudessa kaikki halukkaat saattoivat osallistua keppihevoskilpailuun. Marraskuun lopulla käynnistyvästä Ruotsin levityksestä vastaa Folkets Bio. Tanskassa elokuva sai ensi-iltansa 4.10.

Arto Koskisen ohjaama ja Illume Oy:n tuottama Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina sai Nordisk Panoramassa maailmanensi-iltansa. Ohjaaja kertoo, miten elokuvan sveitsiläisestä myyntiyhtiöstä First Hand Filmsistä oli apua jo elokuvan leikkausvaiheessa. Tarina, joka on suomalaisille tuttu, näyttäytyy ulkomaalaiselle eri näkökulmista. Kansainvälisen näkökulman vuoksi ohjaaja Arto Koskinen ja leikkaaja Joona Louhivuori joutuivat tasapainoilemaan faktojen määrän ja tarinan tunneulottuvuuden vuorovaikutuksessa. Elokuvan innostunut vastaanotto Nordisk Panoramassa osoitti suomalaisille ja ulkomaisille katsojille, miten kaikki ei sittenkään ole tuttua. Elokuvassa keksijä Johannes Väänänen hämmästyttää jo 2000-luvun alussa kehittämällään Applen iPhonea muistuttavalla kosketusnäyttölaitteella, joka ei kiinnostanut Nokiaa lainkaan.

Elokuvaohjaaja John Webster on seurannut Nordisk Panorama -festivaaleja 1990-luvun alkupuolelta lähtien ja toiminut pitkään myös tapahtuman johtokunnan suomalaisena jäsenenä. Hänen mukaansa Nordisk Panorama on hyvissä käsissä, ja Malmö on erinomainen kaupunki myös dokumenttielokuvan tuotannon ja levityksen näkökulmasta. Suuren rahoitusfooruminsa takia tapahtuma on tietenkin hyvin industry-painotteinen. Silti John Websterin mukaan pelkkä Nordisk Forum ilman festivaalia veisi rahoituskeskusteluilta päämäärät ja tavoitteet, joita kuitenkin valmiiden elokuvien, niiden tekijöiden ja yleisöjen kohtaamiset lihallistavat. Johnin oma elokuva Tulevilla rannoilla esitettiin myös Nordisk Panoraman dokumenttielokuvien kilpailusarjassa.