Short Formissa valmistuu viisi dokumenttielokuvaa some-jakeluun

Short Formissa valmistuu viisi dokumenttielokuvaa some-jakeluun
Työpaja- ja tuotantohankeeseen valitut tekijät osallistuvat Adam Geen vetämiin työpajoihin. Elokuvat rahoittaa Yle, SES ja AVEK.

Yle Luovat sisällöt, Yle Lab, Suomen elokuvasäätiö ja AVEK käynnistivät elokuussa Short Form -hankehaun dokumenttisisällön tekijöille ja tuotantoyhtiöille. Työpaja- ja tuotantohankeessa etsittiin 4−7 minuutin mittaisia itsenäisiä dokumenttielokuvia, joiden tekotapa on kevyt ja nopeatempoinen ja joiden jakelukanavana ovat sosiaalisen median eri sovellukset.

Hankkeeseen on nyt valittu viisi yhteisrahoitteista tuotantoa, jotka kaikki täyttävät toivotut valintaperusteet: lyhytelokuvan mittainen aihe, mielenkiintoinen ja oivaltava näkökulma, luova toteutustapa ja sopivuus some-julkaisualustoille.

Hankkeeseen valitut tekijät osallistuvat oman tuotantoidean kanssa kolmeen työpajajaksoon, joiden aikana ideoista kehittyy valmiita dokumenttielokuvia. Työpajan vetäjä on britti Adam Gee, joka on luonut menestyneen short form -konseptin brittiläiselle Channel 4 -televisiokanavalle. Yle vastaa työpajan toteutuksesta. Elokuvat rahoittaa Yle, SES ja AVEK yhdessä. Tuotannot valmistuvat tammikuun aikana 2018.

Hankkeeseen valitut tuotannot:

KATSO KARTTAA
käsikirjoittaja ja ohjaaja: Tuomas Niemi
tuottaja: Elise Pietarila, Gimmeya Wallet Oy
Karttoja on käytetty läpi vuosisatojen politiikan ja mielikuvien välineenä. Niillä on kerrottu tarinaa niin maan mahtavuudesta kuin oman kylän tärkeydestä. Nyt kaikki kartat ovat kaikkien käytössä ja katsomme kännykän GPS-laitteesta vain seuraavaan kadunkulmaan. Olemme kartan keskiössä emmekä edes kyseenalaista sen informaatiota.

NAISTENPYÖRÄ
käsikirjoittaja ja ohjaaja: Rasoul Khorram
tuottaja: Maria Friman, Helmi Films Oy
Elokuva kertoo maahanmuuttajanaisista, jotka opettelevat ajamaan polkupyörällä. He tulevat maista, joissa pyöräily on naisilta kielletty. Pyörällä ajon opettelu merkitsee naisille vapautta, itsenäisyyttä ja tasa-arvoisen aseman saavuttamista.

RAHAA TUBETTAMALLA
käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja: Petri Luukkainen, Unikino Oy
Elokuva opastaa, kuinka massia tehdään pistämällä oma persoona likoon YouTubessa, jossa ilmapiiri muuttuu kovemmaksi.

KALMANSIIVOOJAT
käsikirjoittaja ja ohjaaja: Terjo Aaltonen
tuottaja: Swati Goyal, Balansia Films Oy
Tarina ihmisistä, joiden näkymätön työ on siivota maailmaa, joka on piilotettu yhteiskunnastamme. Kalmansiivoojat pyyhkivät kuoleman jälkiä ja hajuja asunnoista, jotta elävät voivat jälleen asettua taloksi. Tarina raottaa seinien takaista maailmaa tuoden kuolemaa takaisin osaksi elämää ja yhteiskuntaa.

FEMALE STORIES: A CONFESSION
käsikirjoittaja ja ohjaaja: Catarina Diehl
tuottaja: Tommi Seitajoki, Impressio Films Oy
Anonyymi äiti kertoo kameralle lapsiinsa kohdistuvista negatiivisista tunteistaan ja raivokohtauksistaan.

Lisätietoja:

Erkko Lyytinen
tuottaja, Yle/ Yhteisrahoitteiset dokumenttielokuvat
etunimi.sukunimi(at)yle.fi

Pekka Uotila

tuotantoneuvoja, Suomen elokuvasäätiö
etunimi.sukunimi(at)ses.fi

Outi Rousu

tuotantoneuvoja, AVEK – Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus
etunimi.sukunimi(at)avek.kopiosto.fi