Short form työpaja- ja tuotantohanke dokumenttisisällön tekijöille

Yle Luovat sisällöt, Yle Lab, Suomen elokuvasäätiö ja AVEK käynnistävät Short form työpaja- ja tuotantohankkeen dokumenttisisällön tekijöille ja tuotantoyhtiöille

Mitä on short form?
Short form on 4–7 minuuttinen itsenäinen dokumenttielokuva/-klippi, jonka jakelutapana on sosiaalisen median eri sovellukset. Tekotapa voi olla kevyt ja nopeatempoinen, sallien improvisaation ja leikkisyyden.

Hankkeen tarkoitus
Hankkeen tarkoituksena on kehittää dokumentaarista kerrontaa lyhyeen muotoon, kehittää visuaalisia tyylejä ja etsiä mitä lyhyt muoto tuo sisältöön: Miten hyvä ja toimiva tarinankerronta siihen suunnitellaan? Millaisia visuaalisia keinoja kannattaa käyttää? Kuinka jakelu toimii parhaiten ja miten tarinat löydetään?

Hanke sisältää kolme työpaja -jaksoa, joiden aikana ideoista kehittyy valmiita dokumentteja. Työpajassa työstetään omia tarinoita ja tutustutaan erilaisiin lyhytmuodon kerrontatapoihin, käydään läpi tärkeimmät onnistumisen edellytykset, kuten millainen on hyvä päähenkilö, miten kohdeyleisö määritellään, miten tarina kannattaa kertoa, mitä mahdollisuuksia kevyt ja nopea tuotantotapa tuo sisällölle, kuvakerronnan ja visuaalisen tyylin suunnittelu, otsikointi, oikean kuvan valinta löydettävyyden lisäämiseksi ja opitaan miten lyhyt tarina koukuttaa, mitä keinoja kannattaa jakamisessa käyttää.

Ideoita kehitetään yhdessä työpajan vetäjän Adam Geen kanssa. Hän on luonut menestyneen short form –konseptin brittiläiselle Channel 4 -televisiokanavalle.

Työpajan järjestää Yle Lab. Työpajan kieli on englanti. Työpajaan osallistuminen on pakollista.

Valinnat:
Hankkeeseen valitaan viisi tuotantoa, oivaltavan idean perusteella.

Kuka voi hakea?
Haku on suunnattu sekä uusille kyvyille että kokeneille ammattilaisille. Hakijana on yksittäinen tekijä tai työpari. Hakuvaiheessa suositellaan, että tekijällä on kumppanina elokuva-alan tuotantoyhtiö. Tuotannot toteuttaa tekijän valitsema Suomessa rekisteröity elokuva-alan ammattilaisyhteisö (SES -tukikelpoinen tuotantoyhtiö).

Aikataulu:
Hakuaika 11.8.–15.9.2017
Valinnat julkaistaan 6.10.2017
Tarvittaessa hakija ja tuottaja voidaan kutsua haastatteluun.
1. työpaja: 23–24.10.2017
2. työpaja: 27.–28.11.2017
3. työpaja: 15.–16.1.2018
Tuotannot valmistuvat viimeistään tammikuussa 2018.

Rahoitus:
Työpaja on osallistujille maksuton. Tuotannot rahoittaa Yle, Suomen elokuvasäätiö ja AVEK. Kokonaisrahoitus yhdelle tuotannolle on 11 000 euroa ja lisäksi maksuton työpaja.

Linkki hakulomakkeeseen: https://response.questback.com/suomenelokuvasti/lbs1xrnvmk

Lisätietoja:

Erkko Lyytinen
tuottaja, Yle/ Yhteisrahoitteiset dokumenttielokuvat
erkko.lyytinen@yle.fi

Pekka Uotila
tuotantoneuvoja, Suomen elokuvasäätiö
pekka.uotila@ses.fi

Outi Rousu
tuotantoneuvoja, AVEK
outi.rousu@avek.kopiosto.fi