Kuvista elokuvaksi – dokumenttielokuvan leikkaus -seminaari tiistaina 18.9. klo 17-20 Andorrassa

Dokumenttikillan
KUVISTA ELOKUVAKSI – DOKUMENTTIELOKUVAN LEIKKAUS -seminaari
Andorrassa tiistaina 18.9.2018 klo 17-20

Dokumenttikillan avoimissa jatkokoulutustapahtumien sarjassa käsiteltiin edellisellä kerralla dokumenttielokuvan kuvausta ja sitä ennen äänisuunnittelua. Nyt on vuorossa dokumenttielokuvan leikkaamisen erityispiirteisiin keskittyvä seminaari.

Dokumenttikilta järjestää Kuvista elokuvaksi – dokumenttielokuvan leikkaus -seminaarin elokuvateatteri Andorrassa tiistaina 18.9.2018 klo 17-20. Seminaarissa keskustellaan ohjaajan ja leikkaajan yhteistyöstä dokumenttielokuvissa. Vieraina ovat leikkaaja-ohjaajatyöparit Tuula Mehtonen ja Kiti Luostarinen, Okku Nuutilainen ja Selma Vilhunen sekä Kimmo Kohtamäki ja Saku Pollari.

Tapahtumaan on vapaa pääsy ja se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Seminaarissa keskustellaan muun muassa leikkaamisen metodeista ja työkaluista, tarinan löytämisestä ja synnyttämisestä, hyvästä ja huonosta materiaalista, ohjaajan ja leikkaajan välisistä ristiriidoista, erikoisten henkilöhahmojen esittämisestä, leikkaajan vapaudesta ja siitä, millainen prosessi on leikata dokumenttia, jossa ohjaaja on yksi elokuvan henkilöistä.

Seminaari toteutetaan paneelikeskusteluna, jonka moderoivat ohjaaja Jari Kokko ja ohjaaja Einari Paakkanen. Paneelissa ovat keskustelemassa seuraavat leikkaaja-ohjaaja -parit:

Kiti Luostarinen ja Tuula Mehtonen
Elokuvaleikkaaja Tuula Mehtonen ja elokuvaohjaaja Kiti Luostarinen ovat tehneet yhdessä kolme ihmisyyttä syvältä luotaavaa dokumenttielokuvaa: Kuoleman kasvot (2003), Palnan tyttäret (2007) ja Kotona kylässä (2012). Luostarinen on saanut urastaan muun muassa Aho & Soldan -palkinnon vuonna 2010 ja Mehtonen Apollo-palkinnon 2013.

Selma Vilhunen ja Okku Nuutilainen
Leikkaaja Okku Nuutilaisen ja ohjaaja Selma Vilhusen yhteistyö käsittää kaksi elokuvaa: Viimeisestä runolalulajasta Jussi Huovisesta ja kuvataiteilija Hanneriina Moisseista kertova Laulu (2014) sekä kansainväliseksi ilmiöksi noussut Hobbyhorse Revolution (2017).

Kimmo Kohtamäki ja Saku Pollari
Elokuvaleikkaaja Kimmo Kohtamäen ja dokumenttielokuvaohjaaja Saku Pollarin yhteistyö käsittää kaksi varsin erikoisista ja kiistanalaisista julkisuuden henkilöistä tehtyä dokumentti¬elokuvaa. Kansalainen Jussila (2006) kertoo traagisen kohtalon kokeneesta liikemies Petteri Jussilasta. Sielunpelastajat (2010) puolestaan kertoo Nokian kapinapapin, Markku Koiviston, karismaattisesta herätysliikkeestä. Lisäksi Kohtamäki on toiminut konsultoivana leikkaajana ja dramaturgina Pollarin Tervetuloa Bagdadiin (2012) ja Eput (2016) -dokumenttielokuvissa.