Iikka Vehkalahti Academy of Motion Picture Arts and Sciences -järjestön jäseneksi

Iikka Vehkalahti on hyväksytty jäseneksi yhdysvaltalaiseen elokuva-alan ammattilaisten Academy of Motion Picture Arts and Sciences -järjestöön. Järjestö tunnetaan niin sanottuna Oscar-akatemiana. Asiasta kertoivat ensimmäisinä Variety ja Helsingin Sanomat.

Vehkalahti kertoi Helsingin Sanomille, että akatemiaan häntä suositteli kaksi jäsentä: taiwanilaislähtöinen leikkaaja Jean Tsien New Yorkista ja IDFA-festivaalin johtaja, syyrialainen Orwa Nyrabia. Uudeksi jäseneksi kutsumiseen tarvitaan kahden jäsenen suositus. Kukin jäsen voi vuosittain ehdottaa yhtä uutta nimeä.

Vehkalahti arvioi saaneensa kutsun akatemiaan ansioistaan dokumenttielokuvien tekijänä. Viimeksi Vehkalahti oli tuottamassa Rahul Jainin ohjaamaa elokuvaa Machines, joka on palkittu monilla festivaaleilla.

Vehkalahti työskenteli pitkään tuottajana Yleisradion Dokumenttiprojektissa ja jäi eläkkeelle kaksi vuotta sitten. Nyt hän toimii vapaana tuottajana. Hän on toiminut erilaisissa tuottajan rooleissa yli 50 dokumenttielokuvassa, ja ohjannut itsekin toistakymentä dokumenttia. Hän on myös perustanut kansainvälisen leikkauskonsultointiin keskittyvän Rough Cut Service -yrityksen. Iikka Vehkalahden merkitys suomalaiselle dokumenttielokuvalle ja sen kansainvälistymiselle on vertaansa vailla.

Academy of Motion Picture Arts and Sciences -järjestön muut suomalaisjäsenet ovat ohjaajat Selma Vilhunen ja Renny Harlin.

Dokumenttikilta onnittelee!