DocPoint-festivaalilla palkitut elokuvat

Tänä vuonna 27.1-2.2. järjestetty 19. DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali teki uuden kävijäennätyksensä. Festivaali keräsi seitsemän päivän aikana noin 32 000 kävijää.

Festivaalin palkintojen voittajat julkistettiin 1. helmikuuta. Dokumenttikilta osallistui palkintojuhlan toteuttamiseen elokuvateatteri Bio Rexissä.

Kriitikon valinta -palkinto myönnettiin elokuvalle Neiti Aika. Tämänvuotisen kriitikon valinnan tehnyt Nick Holdsworth on Modern Times Review -julkaisun kriitikko ja elokuvatoimittaja. Holdsworth perustelee päätöstään: ”Elokuva on runollinen ja kirvelevä kuvaus ajasta ja yksinäisyydestä. Nuori, raskaana oleva nainen, elokuvan ohjaaja ostaa asunnon puolisonsa kanssa. Asunnon mukana tulevat myös edellisen asukkaan, naimattoman, iäkkään naisen tavarat ja muistot. Nainen kuoli ilman eläviä sukulaisia ja kaikki tavarat – myös 8 mm:n filmit – siirtyvät nuorenparin ohjelmistoon…. Hienovarainen ja vangitseva elokuva vetää katsojansa kadonneeseen maailmaan. Kuten kertojanääni kertoo: ”On vähän vaikea tutustua kuolleisiin ihmisiin.”

Elokuvan ohjaaja Elina Talvensaari sekä tuottajat Emilia Haukka ja Jussi Rantamäki (Aamu Film Company) vastaanottivat kriitikon valinta -kunniakirjan. Holdsworth tulee myös kirjoittamaan elokuvasta kansainvälisiin julkaisuihin.

Katsojien suosikki -äänestyksen voitti elokuva Kelet. Elokuva kertoo parikymppisestä rodullistetusta transnaisesta, jonka suurin haave on päästä Vogue-lehden kanteen. Susani Mahaduran ohjaaman elokuvan on tuottanut Baba Lybeck Productions. Yleisön suosikkielokuva saa Angel Filmsin sponsoroiman rahapalkinnon. Kelet oli myös tämänvuotisen DocPoint-festivaalin katsotuin elokuva.